Reklama
  • Środa, 18 września 2013 (11:05)

    Zimne sosy do mięsa

Są niezwykle aromatyczne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki nim potrawy z grilla, ale też pieczenie i smażone kotlety zyskują nowy, wyborny smak!

Ostry dip tatarski

200 ml gęstego majonezu wymieszaj ze 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc. Osącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj 2 ogórki konserwowe oraz 10 marynowanych pieczarek.

Reklama

Składniki wrzuć do mieszanki majonezowo-jogurtowej. Sos wymieszaj z sokiem z 1/2 cytryny, przypraw solą i pieprzem. Dobrze schłodź. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Dip tatarski znakomicie komponuje się z wieprzowiną. Serwuj go np. z szaszłykami, kotletami z mięsa mielonego lub choćby z pieczoną karkówką czy schabem.

Pomidorowa salsa

2 papryczki chili, 2 pomidory i 1 zieloną paprykę umyj, oczyść, drobno pokrój. Obierz i posiekaj 1 cebulę oraz 5–6 ząbków czosnku.

Przygotowane warzywa wymieszaj, przypraw 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/4 łyżeczki cukru pudru.

Dodaj łyżkę posiekanej natki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz sok z 1/2 cytryny. Salsę dokładnie wymieszaj i mocno schłodź.

Pikantna salsa pomidorowa jest najlepsza z mięsem serwowanym na zimno. Świetnie komponuje się też z pasztetami i wędlinami.

Ziołowe pesto

Opłucz 2 pęczki bazylii. Listki zmiksuj w blenderze z: 3 obranymi ząbkami czosnku, 2 łyżkami pestek słonecznika, 4 łyżkami startego sera typu parmezan.

Pastę przypraw solą i pieprzem, połącz z 80 ml oliwy. Schłodź. Pesto serwuj z grillowanymi rybami oraz z drobiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:dip | mięsa | sosy

Zobacz również

  • Zapiekane warzywa z farszem warto urozmaicić, podając do nich sos. Oto łatwe przepisy na dwa uniwersalne dodatki. Śmietanowy. 200 ml kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego)... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.