Reklama
  • Środa, 18 września 2013 (11:05)

    Zimne sosy do mięsa

Są niezwykle aromatyczne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki nim potrawy z grilla, ale też pieczenie i smażone kotlety zyskują nowy, wyborny smak!

Ostry dip tatarski

200 ml gęstego majonezu wymieszaj ze 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc. Osącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj 2 ogórki konserwowe oraz 10 marynowanych pieczarek.

Reklama

Składniki wrzuć do mieszanki majonezowo-jogurtowej. Sos wymieszaj z sokiem z 1/2 cytryny, przypraw solą i pieprzem. Dobrze schłodź. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Dip tatarski znakomicie komponuje się z wieprzowiną. Serwuj go np. z szaszłykami, kotletami z mięsa mielonego lub choćby z pieczoną karkówką czy schabem.

Pomidorowa salsa

2 papryczki chili, 2 pomidory i 1 zieloną paprykę umyj, oczyść, drobno pokrój. Obierz i posiekaj 1 cebulę oraz 5–6 ząbków czosnku.

Przygotowane warzywa wymieszaj, przypraw 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/4 łyżeczki cukru pudru.

Dodaj łyżkę posiekanej natki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz sok z 1/2 cytryny. Salsę dokładnie wymieszaj i mocno schłodź.

Pikantna salsa pomidorowa jest najlepsza z mięsem serwowanym na zimno. Świetnie komponuje się też z pasztetami i wędlinami.

Ziołowe pesto

Opłucz 2 pęczki bazylii. Listki zmiksuj w blenderze z: 3 obranymi ząbkami czosnku, 2 łyżkami pestek słonecznika, 4 łyżkami startego sera typu parmezan.

Pastę przypraw solą i pieprzem, połącz z 80 ml oliwy. Schłodź. Pesto serwuj z grillowanymi rybami oraz z drobiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:dip | mięsa | sosy

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 liście laurowe, po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gałązka świeżego tymianku i rozmarynu, 3 łyżki oleju, marchewka, pietruszka, 2 łodygi selera naciowego, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.