Reklama
  • Czwartek, 19 września 2013 (14:05)

    Włoski sos do makaronu

Składniki na 4 porcje: 8 pomidorów, 3–4 marchewki, 1/2 pora, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 35 dag makaronu penne (grube pióra), 1 łyżka oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, chili w proszku, 3 gałązki bazylii, 6 łyżek grubo startego parmezanu. Przygotowanie: 30 min; Porcja: 400 kcal; Cena porcji: 2,75 zł.

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz, drobno pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, a strąk opłucz, osusz, potnij na niewielkie kawałeczki.

Reklama

2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż. Dodaj kawałeczki papryki, pora oraz cząstki pomidorów. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia.

3. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Duś bez przykrycia jeszcze 8–10 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekaną bazylią i wiórkami parmezanu.

Naj
Więcej na temat:ceny | sos | S.O.S. | makaron

Zobacz również

  • Na suchej patelni upraż na złoty kolor po 50 g orzechów nerko wca i pestek słonecznika. Wsyp je do blendera i zmiksuj. Dodaj posiekany pęczek natki i 3-4 łyżki oliwy, ponownie blenduj. Pesto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.