Reklama
  • Czwartek, 19 września 2013 (14:05)

    Włoski sos do makaronu

Składniki na 4 porcje: 8 pomidorów, 3–4 marchewki, 1/2 pora, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 35 dag makaronu penne (grube pióra), 1 łyżka oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, chili w proszku, 3 gałązki bazylii, 6 łyżek grubo startego parmezanu. Przygotowanie: 30 min; Porcja: 400 kcal; Cena porcji: 2,75 zł.

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz, drobno pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, a strąk opłucz, osusz, potnij na niewielkie kawałeczki.

Reklama

2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż. Dodaj kawałeczki papryki, pora oraz cząstki pomidorów. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia.

3. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Duś bez przykrycia jeszcze 8–10 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekaną bazylią i wiórkami parmezanu.

Naj
Więcej na temat:ceny | sos | S.O.S. | makaron

Zobacz również

  • Zapiekane warzywa z farszem warto urozmaicić, podając do nich sos. Oto łatwe przepisy na dwa uniwersalne dodatki. Śmietanowy. 200 ml kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego)... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.