Reklama
  • Wtorek, 15 listopada 2016 (14:05)

    Syrop miętowy do deserów

Potrzebujesz: 7-8 garści liści mięty (oberwij te ze szczytu łodyg, są smaczniejsze) i 40 dag cukru (nie uży waj cukru trzcinowego, bo syrop będzie nieapetycznie ciemny).

Mięta jest rośliną dziką albo upra wną. W kuchni używamy tylko świeżej, bo suszona ma za ostry, nieco apteczny smak i mniej intensywny aromat. Zazwyczaj dodaje się ją do deserów, ale np. Anglicy mają swój słynny sos wytrawny sos miętowy do baraniny – z solą, octem winnym i odrobiną cukru.

Nasz syrop wykorzystaj do napojów zimnych i gorących (herbata), jako poncz do ciast drożdżowych, sos do sernika i lodów.

Reklama

1. Z łodyżek mięty oberwij liście i je opłucz. Do garnka wsyp cu kier, polej go dwiema szklankami wrzącej wody i podgrzewaj, dopóki nie powstanie syrop. Wsyp liście mięty, zamieszaj i powoli zagotuj.

2. Miętę odstaw do zupełnego wystudzenia, żeby napar dobrze naciągnął. Przelej całość do blendera i zmiksuj.

3. Zmiksowaną miętę wylej na sitko wyłożone filtrem do kawy, odcedź. Gotowy syrop przelej do słoiczka i przecho wuj w lodówce.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag dyni, pa pryczka chili, 5 łyżek gęsiego smalcu, 3 gałązki tymianku , szczypta kminku, 3 ząbki czosnku, sól, sok z cytryny. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.