Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Sosy do zapiekanek makaronowych

Oto przepisy, dzięki którym nawet kulinarni debiutanci przygotują wyborne, uniwer salne sosy do makaronu za piekanego z warzywami.

Sos pieczarkowy: Oczyść i potnij 40 dag pieczarek. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż pieczarki i smaż, aż puszczą sok. Dolej 1/2 szkl. bulionu grzybowego, zagotuj. 1 łyżkę mąki rozrób w 1/2 szkl. zimnej wody. Wlej do sosu, zagotuj, przypraw solą i pieprzem.

Reklama

Sos pomidorowy: Do garnka wlej 1 szkl. białego wina. Gotuj, aż połowa odparuje. Dolej 1 szkl. śmietany kremówki i podgrzewaj, aż zostanie 1/3 płynu. Zmiksuj z pomidorami z puszki, podgrzej. Przypraw solą oraz pieprzem, dodaj posieka ną bazylię.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Potrzebujesz: 7-8 garści liści mięty (oberwij te ze szczytu łodyg, są smaczniejsze) i 40 dag cukru (nie uży waj cukru trzcinowego, bo syrop będzie nieapetycznie ciemny). więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.