Reklama
  • Środa, 3 lutego (15:05)

    Pyszne zimne sosy

Choć w powszechnym przekonaniu ketchup to amerykański wynalazek, do USA dotarł przez Anglię, dopiero w 1876 r. A wymyślili go... Chińczycy (kôe-chiap w dialekcie xiamen oznacza zaprawę do ryb). Pomidorowa wersja ketchupu narodziła się na początku XIX wieku.

Sos bearneński do łososia

Reklama

Gotuj w rondlu 250 ml białe- go octu winnego z 4 posiekanymi szalotkami, 2 łyżkami posiekanego estragonu. Gdy objętość płynu zmniejszy się do 3 łyżek, przecedź i ubij z 4 żółtkami. Postaw rondel na garnku z ciepłą wodą trzymanym na małym ogniu. Stale mieszając, dodawaj kawałki schłodzonego masła (250 g). Kiedy składniki się połączą, sos zdejmij z ognia.

Uniwersalny winegret

Sałatki potrzebują zaprawy, a najprostszą będzie winegret – sos przygotowywany z octu winnego, oliwy z oliwek i szczypty soli. Oczywiście można go doprawić musztardą dijońską, miodem, posiekaną szalotką czy czosnkiem, świeżymi ziołami i wreszcie sosem sojowym. Nie masz marynaty do kurczaka? Z powodzeniem zastąpi ją winegret.

Życie na gorąco
Więcej na temat:sos | S.O.S. | sosy | xx | USA | sa

Zobacz również

  • ✔Migdałowy z fetą i jogurtem Utrzyj na gładko 30 dag sera feta oraz 300 ml gęstego jogurtu naturalnego. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na suchej patelni zrumień 10 dag płatków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.