Reklama
  • Środa, 3 lutego (15:05)

    Pyszne zimne sosy

Choć w powszechnym przekonaniu ketchup to amerykański wynalazek, do USA dotarł przez Anglię, dopiero w 1876 r. A wymyślili go... Chińczycy (kôe-chiap w dialekcie xiamen oznacza zaprawę do ryb). Pomidorowa wersja ketchupu narodziła się na początku XIX wieku.

Sos bearneński do łososia

Reklama

Gotuj w rondlu 250 ml białe- go octu winnego z 4 posiekanymi szalotkami, 2 łyżkami posiekanego estragonu. Gdy objętość płynu zmniejszy się do 3 łyżek, przecedź i ubij z 4 żółtkami. Postaw rondel na garnku z ciepłą wodą trzymanym na małym ogniu. Stale mieszając, dodawaj kawałki schłodzonego masła (250 g). Kiedy składniki się połączą, sos zdejmij z ognia.

Uniwersalny winegret

Sałatki potrzebują zaprawy, a najprostszą będzie winegret – sos przygotowywany z octu winnego, oliwy z oliwek i szczypty soli. Oczywiście można go doprawić musztardą dijońską, miodem, posiekaną szalotką czy czosnkiem, świeżymi ziołami i wreszcie sosem sojowym. Nie masz marynaty do kurczaka? Z powodzeniem zastąpi ją winegret.

Życie na gorąco
Więcej na temat:sos | S.O.S. | sosy | xx | USA | sa

Zobacz również

  • Składniki: 12,5 dag szpinaku, 1 ząbek czosnku, 200 ml majonezu, 100 ml jogurtu typu greckiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.