Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:05)

    Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków

Wystarczą kąski kurczaka albo karkówki, makaron czy ziemniaki, trochę wonnych ziół i ... coś co połączy składniki w smakowite danie.

Reklama

Sos to swoista kropka nad „i” każdej potrawy. Ma szczególne znaczenie, zwłaszcza w przypadku zapiekanych mięs. Czasem tylko podkreśla delikatnie smak dania, by innym razem nadać mu zupełnie nowy charakter.

Wśród naszych propozycji znajdziesz takie, które same w sobie są kulinarnymi majsterszykami – cieszą nie tylko podniebienie, ale też wyglądają bardzo apetycznie.

Aksamitny beszamel

Przepis podstawowy. Na patelni stop 3 łyżki masła, oprósz 3 łyżkami mąki pszennej. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z 1 szklanką zimnego mleka oraz 1 szklanką bulionu warzywnego albo drobiowego. Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje.

Pod koniec dodaj 10 dag startego parmezanu. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej składniki zapiekanki.

Dodatki: smak sosu odmienią np. musztarda, roztarty czosnek, pasta curry albo starty chrzan.

Pomidorowy na ostro

Przepis podstawowy. Sparz 8–10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili.

Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki.

Wersja łagodna: zamiast papryczki chili dodaj suszoną bazylię albo przypraw sos słodką papryką w proszku.

Błyskawiczny serowy

Do miseczki wbij 3 jajka, wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 20 dag startego żółtego sera. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalej składniki w formie.

Z orzechową nutą: połowę żółtego sera zastąp serem pleśniowym. Wkrusz go do śmietanki roztrzepanej z jajkami. Dodaj sporą garść drobniutko posiekanych orzechów włoskich albo laskowych. Przypraw szczyptą rozmarynu.

Plus sos do pieczeni wołowej

Sos cebulowy z ziołami. Obierz i posiekaj 4–5 cebul. Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebule. Chwilę smaż mieszając, a kiedy cebula się zeszkli, podlej ją 100 ml białego wytrawnego wina oraz odrobiną bulionu.

Gotuj, aż cebula zacznie się rozpadać. Sos zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem, estragonem i szczyptą suszonej szałwii.

Naj
Więcej na temat:sos | S.O.S. | przepis | sosy | d\ | d] | plus | d' | datki | d | makaron

Zobacz również

  • Składniki na 5 porcji: • 1 duży pęczek natki pietruszki (ok. 10 dag liści) • 3/4 szklanki oliwy z oliwek • 4 duże ząbki czosnku • sól i pieprz do smaku • ocet balsamiczny; opcjonalnie: • świeże... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.