Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia (11:05)

    Przepis na domowy ketchup

Składniki: 2,5 kg pomidorów, 2 papryki, 1/2 kg cebuli, 2 łyżki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, kilka tłuczonych goździków, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/8 l octu jabłkowego, 3 łyżki miodu.

Pomidory i papryki sparz, obierz ze skórki, pokrój i ugotuj od czasu do czasu mieszając. Przetrzyj przez sito. Dodaj przyprawy (bez octu i miodu). Gotuj, mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj ocet i miód. Zagotuj. Wystudź.

Wybierz sos, w którym jest jak najwięcej pomidorów, np. 190 g pomidorów na 100 g keczupu. Najlepiej w szklanym opakowaniu, bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że będą w nim konserwanty.

Reklama

Takie jest życie
Więcej na temat:przepis | na | ketchup | przepisy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 szklanka jogurtu greckiego,1 ogórek wąż, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, kilka gałązek oregano i mięty, sól, pieprz świeżo mielony, oliwa, sok z cytryny więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.