Reklama
  • Środa, 28 sierpnia 2013 (12:05)

    Pasta pomidorowa

Wystarczy ją tylko podgrzać i polać makaron. Świetna jako sos do pizzy.

Przepis przysłała Tatiana Lewandowska ze Świecia.

Składniki: 3 kg pomidorów, 3 cebule, po kilkanaście ziaren gorczycy i pieprzu, łyżeczka ostrej papryki w proszku, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli.

Reklama

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, ew. podlej niewielką ilością wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż się pomidory lekko rozgotują.

2. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pomidorów, wsyp gorczycę. Duś do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Dodaj sól, cukier, ostrą paprykę i ziarna pieprzu, wymieszaj. Gotuj kilka minut.

3. Przygotowane słoiki napełnij gorącą pastą pomidorową, szczelnie zamknij. Pasteryzuj 20 minut.

Czas przygotowania 60 min, ilość słoików po 0,5 litra, 5 cena za słoik 2 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pasta | przepis

Zobacz również

  • Zapiekane warzywa z farszem warto urozmaicić, podając do nich sos. Oto łatwe przepisy na dwa uniwersalne dodatki. Śmietanowy. 200 ml kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego)... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.