Reklama
  • Środa, 28 sierpnia 2013 (12:05)

    Pasta pomidorowa

Wystarczy ją tylko podgrzać i polać makaron. Świetna jako sos do pizzy.

Przepis przysłała Tatiana Lewandowska ze Świecia.

Składniki: 3 kg pomidorów, 3 cebule, po kilkanaście ziaren gorczycy i pieprzu, łyżeczka ostrej papryki w proszku, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli.

Reklama

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, ew. podlej niewielką ilością wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż się pomidory lekko rozgotują.

2. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pomidorów, wsyp gorczycę. Duś do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Dodaj sól, cukier, ostrą paprykę i ziarna pieprzu, wymieszaj. Gotuj kilka minut.

3. Przygotowane słoiki napełnij gorącą pastą pomidorową, szczelnie zamknij. Pasteryzuj 20 minut.

Czas przygotowania 60 min, ilość słoików po 0,5 litra, 5 cena za słoik 2 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pasta | przepis

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.