Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Mleczne zalewy plus sos do mięsa

Mleko sprawia, że mięso robi się delikatne, soczyste, kruchutkie... Wypróbuj ten wyjątkowy duet!

Marynata

Mleczna zalewa jest doskonała do drobiu, wieprzowiny, mięsa z królika, ale także do wątróbek oraz do ryb.

Do marynowania wybieraj mleko tłuste, najlepiej niepasteryzowane.

Reklama

Mleko przypraw solą i białym pieprzem, ew. dodaj do niego 2–3 przekrojone ząbki czosnku.

W zimnej marynacie dobrze jest zanurzyć mięso dzień przed jego przyrządzeniem. Naczynie zakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Wywar

W aromatycznym mleku możesz też ugotować mięso, np. schab, filety kurczaka czy indyka. Dzięki temu suche z reguły kąski staną się bardzo soczyste i zyskają świetny smak!

Umyte, przyprawione solą i pieprzem mięso (1 kg) włóż do garnka. Zalej je mlekiem tak, by było całkiem przykryte.

Dodaj 6 ząbków czosnku, pęczek natki, szczyptę gałki muszkatałowej, ew. trochę soli i pieprzu. Gotuj na bardzo małym ogniu (bez przykrycia) ok. 1,5 godz.

Beszamel

To świetny sos do pokrojonej w plastry pieczeni albo usmażonych roladek czy bitek.

Stop łyżkę masła, wsyp łyżkę mąki. Lekko zasmaż. nMieszając, wlej 1 szkl. zimnego mleka. Gotuj do zgęstnienia. Przypraw wg uznania.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:mleko | mleczne | mięsa | marynata | stop | mięso | sos | S.O.S. | plus

Zobacz również

  • Zapiekane warzywa z farszem warto urozmaicić, podając do nich sos. Oto łatwe przepisy na dwa uniwersalne dodatki. Śmietanowy. 200 ml kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego)... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.