Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Mleczne zalewy plus sos do mięsa

Mleko sprawia, że mięso robi się delikatne, soczyste, kruchutkie... Wypróbuj ten wyjątkowy duet!

Marynata

Mleczna zalewa jest doskonała do drobiu, wieprzowiny, mięsa z królika, ale także do wątróbek oraz do ryb.

Do marynowania wybieraj mleko tłuste, najlepiej niepasteryzowane.

Reklama

Mleko przypraw solą i białym pieprzem, ew. dodaj do niego 2–3 przekrojone ząbki czosnku.

W zimnej marynacie dobrze jest zanurzyć mięso dzień przed jego przyrządzeniem. Naczynie zakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Wywar

W aromatycznym mleku możesz też ugotować mięso, np. schab, filety kurczaka czy indyka. Dzięki temu suche z reguły kąski staną się bardzo soczyste i zyskają świetny smak!

Umyte, przyprawione solą i pieprzem mięso (1 kg) włóż do garnka. Zalej je mlekiem tak, by było całkiem przykryte.

Dodaj 6 ząbków czosnku, pęczek natki, szczyptę gałki muszkatałowej, ew. trochę soli i pieprzu. Gotuj na bardzo małym ogniu (bez przykrycia) ok. 1,5 godz.

Beszamel

To świetny sos do pokrojonej w plastry pieczeni albo usmażonych roladek czy bitek.

Stop łyżkę masła, wsyp łyżkę mąki. Lekko zasmaż. nMieszając, wlej 1 szkl. zimnego mleka. Gotuj do zgęstnienia. Przypraw wg uznania.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:mleko | mleczne | mięsa | marynata | stop | mięso | sos | S.O.S. | plus

Zobacz również

  • Krok 1. 4 jajka sparz wrzątkiem, ostrożnie oddziel białka od żółtek. Krok 2. Żółtka dokładnie zmiksuj z łyżką musztardy sarepskiej. Kiedy powstanie jednolita masa, nie przerywając ubijania,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.