Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Majonez w 6 smakach

Doskonale urozmaici karnawałowe przekąski, sałatki i pikantne tarteletki. Goście będą zachwyceni!

Reklama

Jogurtowy

2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy miodowej. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos ucieraj i cienkim strumieniem dolej 1 szkl. oliwy. Pod koniec domieszaj 100 ml jogurtu naturalnego.

Czosnkowy

Rozetrzyj 2 ząbki czosnku z solą. 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżeczkami octu winnego. Dodaj czosnek. Ucieraj i cienkim strumieniem dolej 1 szkl. oleju. Przypraw na ostro.

Pikantny z curry

Utrzyj 2 żółtka z 2 łyżeczkami musztardy i 3 łyżeczkami soku z limonki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Utrzyj z 1 szkl. oleju. Do gotowego sosu dołóż posiekane mango. Wymieszaj.

Jabłkowy

Utrzyj 2 żółtka z 2 łyżeczkami musztardy i 3 łyżeczkami soku z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Dolej 1 szkl. oleju. Domieszaj posiekane: jabłko, jajko na twardo i 3 łyżeczki kaparów.

Estragonowy

2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżeczkami octu winnego. Dodaj sól i pieprz do smaku. Połącz z 1 szkl. oleju. Posiekaj pęczek estragonu i domieszaj go do sosu.

Meksykański

Oczyść i posiekaj 1 chili. 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami octu winnego i łyżką koncentratu pomidorowego. Dodaj chili. Domieszaj 1 szkl. oleju. Przypraw do smaku sosem tabasco.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:majonez | 6 | oczy

Zobacz również

  • Tak niewiele trzeba, by skomponować pyszny i niskokaloryczny dodatek, który podkreśli smak i aromat ryb, nowalijek oraz mięsnych specjałów. Oto nasze propozycje, które zainteresują nie tylko tych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.