Reklama
  • Czwartek, 25 września 2014 (11:05)

    Kurkowy sos do makaronu

Składniki (na 4 porcje): 50 dag kurek, 3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 1 czubata łyżka masła, 50 dag makaronu grube wstążki, 1 szkl. śmietany kremówki, 15 dag sera pleśniowego, 1/2 szkl. bulionu grzybowego (z kostki), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

1 Kurki oczyść, ew. opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osącz. Większe sztuki pokrój na połówki, małe grzybki pozostaw w całości. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż kurki. Smaż chwilę na dużym płomieniu. Potem podlej grzyby bulionem i duś do miękkości.

Reklama

2 W tym czasie zagotuj wodę na makaron. Posól ją do smaku. Wrzuć makaronowe wstążki. Ugotuj je według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę zagotuj, dodaj pokruszony ser. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem.

3 Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z sosem. Na to wyłóż kurki. Oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sos do makaronu | makaron | kurki | kurek | sos | S.O.S. | makarony

Zobacz również

  • Składniki na 5 porcji: • 1 duży pęczek natki pietruszki (ok. 10 dag liści) • 3/4 szklanki oliwy z oliwek • 4 duże ząbki czosnku • sól i pieprz do smaku • ocet balsamiczny; opcjonalnie: • świeże... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.