Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (12:05)

    Jak zrobić pesto

Włoski sos idealny do mięs, sałatek oraz makaronu. Jest pyszny i niezwykle aromatyczny, a jego przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Obierz 2 spore ząbki czosnku. Grubo je posiekaj. Opłucz i osusz 2 duże pęczki bazylii (ew. po pęczku bazylii oraz natki pietruszki). Oderwij listki od gałazek. Czosnek oraz bazylię wrzuć do moździerza (ew. do malaksera).

Reklama

Zetrzyj drobno 3 dag parmezanu (albo innego twardego, żółtego sera o ostrym smaku). Zrumień na suchej patelni 2 łyżki pestek słonecznika albo orzechów piniowych. Przygotowane składniki dodaj do czosnku i bazylii.

Wszystkie składniki utrzyj na gęsty sos, powoli dolewając 7–8 łyżek oliwy. Jeśli chcesz przechowywać pesto przez kilka tygodni, włóż sos do słoiczka. Zalej odrobiną oliwy. Szczelnie zakręć słoiczek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pesto

Zobacz również

  • Krok 1. 4 jajka sparz wrzątkiem, ostrożnie oddziel białka od żółtek. Krok 2. Żółtka dokładnie zmiksuj z łyżką musztardy sarepskiej. Kiedy powstanie jednolita masa, nie przerywając ubijania,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.