Reklama
  • Środa, 30 października 2013 (08:05)

    Domowy keczup

Samodzielnie przygotowany keczup nie ma sobie równych! Przede wszystkim ze względu na rewelacyjny smak, ale także dlatego, że jest znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu – nie zawiera bowiem konserwantów i sztucznych barwników. Do jego przyrządzenia wybieraj tylko bardzo dojrzałe, miękkie pomidory. 

Jakie składniki

Idealne proporcje to: 1 kg pomidorów, 1 cebula, 10 dag cukru i 50 ml octu. Pokrojone pomidory ugotuj z posiekaną cebulą (aż zaczną się rozpadać). Zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sitko. Dodaj cukier oraz ocet. Gotuj, aż keczup zgęstnieje.

Przyprawiamy

Reklama

Do porcji z dwóch kilogramów pomidorów dodaj: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki mielonej (słodkiej lub ostrej, zależnie od upodobań), 2 łyżki musztardy stołowej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych i pieprz. Ilość pieprzu zależy od tego, jaki chcesz przyrządzić keczup: łagodny czy pikantny.

Więcej warzyw

Swój keczup możesz dowolnie urozmaicać. Polecam wersję jarzynową! Ugotuj obraną marchew, pietruszkę, kawałek selera. Pod koniec gotowania wrzuć garść miąższu dyni. Warzywa odcedź. Dodaj do miksowanych pomidorów.

Owocowo

Znakomicie smakuje też keczup z dodatkiem śliwek! Miękkie, słodkie węgierki (użyj połowę mniej niż po midorów) umyj, wypestkuj, pokrój na cząstki. Gotuj razem z pomidorami i cebulą.

Zamykamy

Gotowy keczup przecedź, by nie było w nim ziela angielskiego i listków laurowych. Mocno go podgrzej i gorącym napełnij wysterylizowane małe słoiczki. Szczelnie je zakręć i postaw do góry dnem do czasu, aż ostygną. Nie pasteryzuj ich już.

Przed gotowaniem pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Aby keczup był delikatniejszy, dodaj do niego trochę więcej cukru. Smak keczupu świetnie podkreślają zioła. Przypraw go np. suszoną natką pietruszki albo lubczykiem.

Hanna Szymanderska znana autorka wielu książek kulinarnych

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:keczup | S

Zobacz również

  • Krok 1. 4 jajka sparz wrzątkiem, ostrożnie oddziel białka od żółtek. Krok 2. Żółtka dokładnie zmiksuj z łyżką musztardy sarepskiej. Kiedy powstanie jednolita masa, nie przerywając ubijania,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.