Reklama
  • Wtorek, 18 listopada 2014 (14:05)

    Bazyliowe pesto własnej roboty

Mały słoiczek w sklepie sporo kosztuje. Wobec tego robię sos sama. Z trochę tańszych składników. A efekt? Makaron przyrządzony z moim domowym pesto też jest pyszny.

Krok 1: Przygotowuję duży pęczek świeżej bazylii, 3/4 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku, pół ugotowanego, wystudzonego ziemniaka, sól, pieprz, a zamiast drogich orzeszków piniowych biorę sporą garść ziaren słonecznika.

Reklama

Krok 2: Kiedy makaron, np. tagliatelle, czyli grube, płaskie wstążki albo grube spaghetti gotuje się, zaczynam robić pesto. Powstaje szybko, bo po prostu dokładnie miksuję wszystkie składniki, dodając pod koniec połowę ugotowanego ziemniaka, który zagęści sos.

Krok 3: Trochę sosu odkładam do dekoracji potrawy, resztę mieszam z odcedzonym makaronem. Wykładam na talerze. Jeśli mam, posypuję parmezanem, jeśli nie mam, innym startym żółtym serem. Dekoruję resztą pesto, pomidorami, bazylią itp.

Ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Więcej na temat:pesto | makaron | ekspert | roboty | ma

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag dyni, pa pryczka chili, 5 łyżek gęsiego smalcu, 3 gałązki tymianku , szczypta kminku, 3 ząbki czosnku, sól, sok z cytryny. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.