Reklama
  • Środa, 3 lutego 2016 (15:05)

    Choć w powszechnym przekonaniu ketchup to amerykański wynalazek, do USA dotarł przez Anglię, dopiero w 1876 r. A wymyślili go... Chińczycy (kôe-chiap w dialekcie xiamen oznacza zaprawę do ryb). Pomidorowa wersja ketchupu narodziła się na początku XIX wieku. Sos bearneński do łososia Gotuj w rondlu 250 ml białe- go octu winnego z 4 posiekanymi szalotkami, 2 łyżkami posiekanego estragonu. Gdy objętość płynu zmniejszy się do 3 łyżek, przecedź i ubij

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 25 stycznia 2016 (11:05)

    Składniki: 2,5 kg pomidorów, 2 papryki, 1/2 kg cebuli, 2 łyżki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, kilka tłuczonych goździków, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/8 l octu jabłkowego, 3 łyżki miodu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 25 stycznia 2016 (11:05)

    Składniki: 6 łyżek ciemnej gorczycy, 6 łyżek jasnej gorczycy, 2 łyżki octu winnego, 6 łyżek białego wina lub wody, pieprz, sól.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 14 grudnia 2015 (14:00)

    Każdy sos, jaki wytworzy się w trakcie duszenia lub pieczenia mięsa, możesz wzbogacić o dodatkowy składnik, co stworzy zupełnie nowe danie. Klasyczne są sosy z dodatkiem grzybów, czerwonego wina, owoców (śliwek, moreli, jabłek), pomidorów, papryki i bakłażanów, zielonego pieprzu, śmietany, a nawet sera pleśniowego. Śmiało eksperymentuj!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 10 grudnia 2015 (11:00)

    Małgorzata Ostrowska-Królikowska ✣ Pomidorowy Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 puszki pomidorów i 2/3 szklanki bulionu warzywnego. Przypraw do smaku. Gotuj ok. pół godziny. Podaj posypany świeżą bazylią. ✣ Beszamelowy Posiekaną cebulę podduś na 2 łyżkach masła. Dodaj 2 łyżki mąki i zasmaż. Wymieszaj po szklance mleka i bulionu warzywnego. Dod

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Pieprzowy z musztardową nutką: utłucz 1 łyżkę ziarenek kolorowego pieprzu. Wymieszaj 1 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu z 1 łyżką musztardy miodowej. Dopraw pieprzem, solą i odrobiną miodu. Wymieszaj. Paprykowo-czosnkowy: upiecz całe strąki czerwonej papryki. Kiedy na skórce pojawią się brązowe plamki, przełóż je do foliowej torebki, szczelnie zamknij i wystudź. Potem zdejmij skórkę, papryki oczyść i zmiksuj. Wymieszaj z odrobiną oliwy oraz przeciśniętym przez praskę cz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:05)

    Wystarczą kąski kurczaka albo karkówki, makaron czy ziemniaki, trochę wonnych ziół i ... coś co połączy składniki w smakowite danie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (14:05)

    Chcesz przygotować spaghetti z oryginalnym sosem? Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj pół opakowania rozmrożonego i osączonego szpinaku. Smaż 10 minut. Wlej szklankę śmietany (22 proc.), jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (10:05)

    1. Maderowy. Łyżkę mąki zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj 200 ml bulionu, 100 ml wina madera i łyżkę zielonego pieprzu. Gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. 2. Cebulowy. Obierz 4–5 cebul, zeszklij je na łyżce masła. Oprósz cukrem. Smaż, aż cukier się skarmelizuje. Podlej cebulę 1/4 szkl. bulionu wołowego. Duś na małym płomieniu, aż cebula zacznie się rozpadać. Wtedy sos przetrzyj albo zmiksuj. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (10:05)

    1. Cytrynowy. Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany oraz sok z 1 cytryny. Zagotuj. Przypraw do smaku. 2. Śmietanowy. Do garnka wlej 1 szkl. białego wina, gotuj, aż połowa odparuje. Dolej 1 szkl. śmietany kremówki i gotuj, aż zostanie 1/3 płynu. Pokrój 2 łyżki zimnego masła. Dodawaj po kawałeczku do sosu, energicznie mieszając. Przypraw solą i białym pieprzem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0