Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Możesz zapiec pod nim każdy rodzaj makaronu z warzywami. Wystarczy ugotowane składniki wymieszać, przyprawić według uznania, przełożyć do formy, zalać beszamelem i wstawić do piekarnika. Przygotowany według przepisu na cannelloni sos możesz urozmaicać, dodając do niego przyprawy, zioła... Oto nasze wypróbowane sposoby. Czosnkowy: Zanim roztopione masło zasypiesz mąką, zeszklij na nim (krótko, ok. 30 sekund) 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Musztardowy: Do gotowego sosu dodaj 2 łyżki pik

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (08:00)

    Składniki: 200 g leśnych grzybów, łyżka oleju, cebula, łyżka mąki kukurydzianej, 500 ml bulionu grzybowego, łyżka cukru, sól , pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku, 75 ml ciemnego octu balsamicznego, 100 g masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 22 września 2016 (15:01)

    Zapiekane warzywa z farszem warto urozmaicić, podając do nich sos. Oto łatwe przepisy na dwa uniwersalne dodatki. Śmietanowy. 200 ml kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego) wymieszaj z posiekanym pomidorem. Przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, szczyptą mielonej chili oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać także świeże posiekane zioła. Polecamy koperek, szczypiorek, natkę. Pieczarkowy. Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 7 września 2016 (09:05)

    Znamy go pod nazwą pesto. Pasuje do mięsa i ryb, warzyw, chleba, sera, makaronu, ryżu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 6 września 2016 (14:00)

    Rozmarynowa: Pęczek świeżego rozmarynu umyj i dokładnie osusz. Gałązki włóż do butelki. Dodaj 8 ząbków czosnku. Zalej do pełna oliwą. Odstaw na kilka dni. Cytrynowa: Dużą cytrynę wyszoruj szczoteczką i sparz. Osusz i obierz ją z żółtej skórki (białe części są gorzkie!) Skórkę włóż do butelki, zalej oliwą. Odstaw na kilka dni. Chili: 2–3 papryczki chili pokrój, włóż do butelki, zalej oliwą. Po kilku dniach gotowa!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 6 września 2016 (14:00)

    Oto łatwe receptury na dodatki, dzięki którym pikantne tarty zys kają jeszcze lepszy smak! Śmietanowy: 200 ml kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego) przypraw obranym, przeciś niętym przez praskę czosnkiem, solą, szczyptą mielonej chili oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać także świeże posiekane zioła. Polecamy koperek, szczypiorek oraz natkę. Pieczarkowy: Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Dodaj oczyszczone, grubo sta

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 24 sierpnia 2016 (13:00)

    Skład na 6 słoików: ● 1,5 kg cukinii, 500 g cebuli, 2 szklanki cukru, szklanka octu 10 proc., 400 g koncentratu pomidorowego, ok. 3 łyżek soli, po łyżce pieprzu i ostrej papryki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 23 sierpnia 2016 (15:05)

    Składniki na 6 porcji: ● duży pęczek natki pietruszki (ok. 10 dag liści) ● 3/4 szklanki oliwy z oliwek ● 4 duże ząbki czosnku ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony z młynka ● ocet balsamiczny. Opcjonalnie: ● świeże oregano ● mała ostra papryczka chili.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 9 sierpnia 2016 (08:00)

    Urozmaicą smak racuchów, omletów oraz naleśników z sezonowymi owocami. Ich przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a sprawi radość każdemu łasuchowi! Waniliowy: Ubij na sztywno 100 ml schłodzonej śmietany kremówki, dosypując 1 płaską łyżkę cukru pudru. Wymieszaj ją z 3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża wyskrob ze środka ziarenka. Dodaj je do sosu, dokładnie wymieszaj. Karmelowy: W rondelku mocno podgrzej 200 ml śmietany kremówki. Wrzuć 10 dag

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 2 sierpnia 2016 (11:05)

    Składniki na 5 porcji: • 1 duży pęczek natki pietruszki (ok. 10 dag liści) • 3/4 szklanki oliwy z oliwek • 4 duże ząbki czosnku • sól i pieprz do smaku • ocet balsamiczny; opcjonalnie: • świeże oregano • ostra papryczka chili

    Czytaj więcej Komentarzy:0